Σχεδόν κάθε τομέας της κοινωνίας στην Ισλαμική Δημοκρατία του Πακιστάν έχει υποφέρει από τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής βίας τα τελευταία χρόνια, ενώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κάτω από τις πιέσεις της κυβέρνησης, έχουν αποτύχει να αναφέρουν επαρκώς ή να κατακρίνουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.
Το Πακιστάν είναι μια ανδροκρατούμενη χώρα όπου ένα 15χρονο κορίτσι με το όνομα Malala Yousafzai πυροβολήθηκε στο κεφάλι το 2012 επειδή αψήφησε τους Ταλιμπάν εξτρεμιστές και απαίτησε να επιτραπεί σε κορίτσια όπως η ίδια να πάνε στο σχολείο. Η ιστορία της αιχμαλώτισε τον κόσμο, και η Yousafzai κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2014 επειδή συνέχισε να μιλάει ανοιχτά για τη σημασία της εκπαίδευσης για τις γυναίκες στο Πακιστάν, το 70% από τις οποίες είτε δεν εγγράφονται στο σχολείο είτε δεν τα καταφέρνουν να περάσουν πέρα από το επίπεδο του δημοτικού.
Πολλοί άνθρωποι έξω από το Πακιστάν ξέρουν τον Ihsan Ullah Hanjra, του οποίου το έργο για τα δικαιώματα των γυναικών είναι εξίσου εξαιρετικό όσο και η ατρόμητη αντίθεση της Yousafzai στον ισλαμικό φανατισμό. Ένας δικηγόρος που ειδικεύεται στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, στα εμπορικά σήματα, τα πνευματικά δικαιώματα, και που είναι επίσης ποινικός δικηγόρος, ο Ullah Hanjra, αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών, των παιδιών και των μειονοτικών θρησκευτικών ομάδων από το 2004.
Ανακάλυψε τη YHRI ενώ παρακολουθούσε μια συνάντηση της Εθνικής Επιτροπής για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη του 2014, και ξεκίνησε να γίνει ένας από τους κύριους υποστηρικτές ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας. Μέχρι τον Ιούνιο του 2017, ο Ullah Hanjra είχε εκπαιδεύσει περισσότερους από 2.000 νέους και 420 δασκάλους για να μεταδώσει την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα σε 318 σχολεία στη γενέτειρά του, τη Λαχόρη, την πολιτιστική πρωτεύουσα του Πακιστάν, καθώς και την πολιτική πρωτεύουσα του Παντζάμπ, την πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία του έθνους.
Ως απόδειξη αυτού του κινήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η πολιτεία πέρασε τον Νόμο του Παντζάμπ για την Προστασία των Γυναικών από τη Βία. Αφού συντάχθηκε από τον Ullah Hanjra και ο ίδιος άσκησε πίεση από μόνος του σε τόσους πολλούς όσο 189 νομοθέτες της πολιτείας, ο νόμος είναι η πρώτη φορά που ένα επίσημο δίχτυ ασφαλείας για τις γυναίκες έχει υπάρξει στο Πακιστάν.