Για χρόνια, οι προσπάθειες της Κολομβίας να πατάξει την παραγωγή ναρκωτικών επικεντρώθηκε στο Πουτουμάγιο, μια πλούσια σε βλάστηση περιοχή, στη νοτιοδυτική επαρχία με ένα παρελθόν γεμάτο υποδούλωση, ανταρσία, βία και εξορία. «Μια μέρα περνάει ο στρατός, την επομένη έρχονται οι αντάρτες και τη μεθεπόμενη οι παραστρατιωτικοί» παραπονέθηκε μια φορά ένας αρχηγός της τοπικής κοινότητας, αναφερόμενος στον μισό αιώνα πολέμου ανάμεσα στον στρατό της Κολομβίας, τις δεξιές παραστρατιωτικές ομάδες και τις Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), μια Μαρξιστική-Λενινιστική ομάδα που είχε μια ειρηνευτική συμφωνία με την κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο. Παρ’ όλο που οι Κολομβιανοί καταψήφισαν με μια πολύ μικρή πλειοψηφία την ιστορική συμφωνία σε ένα δημοψήφισμα που έγινε μερικές μέρες αργότερα, και οι δύο πλευρές έχουν δεσμευθεί να τηρήσουν ειρήνη και να συνεργαστούν προς μια οριστική λύση.
Τον Νοέμβριο του 2015 οι Κολομβιανοί έλαβαν μια νύξη σχετικά με τη μετάβαση του έθνους τους από χρόνιο πόλεμο σε σχετική αρμονία, όταν μια ομάδα του Ιδρύματος της Νεολαίας υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κολομβίας με επικεφαλής την Κολομβιανή οδοντίατρο Sandra Poveda και τον αδερφό της Felipe Poveda έφτασαν στις ζούγκλες του Πουτουμάγιο για να παρέχουν στον στρατό εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Είχαν έρθει μετά από αίτημα του διοικητή της 27ης Ταξιαρχίας στη Ζούγκλα της Κολομβίας, Ταξιάρχου Alberto Sepúlveda, την πρώτη μονάδα καταπολέμησης ναρκωτικών που χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ.
Το Ίδρυμα είναι μέρος της Νεολαίας υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Διεθνώς (YHRI), που αποτελεί μέρος του Ενωμένοι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζεται από την Εκκλησία της Σαηεντολογίας και έχει εκατοντάδες ομάδες, λέσχες και παραρτήματα σε όλο τον κόσμο. Σκοπός της αποστολής του Ιδρύματος είναι να διδάξει την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στους νέους ώστε να γίνουν δια βίου υποστηρικτές της ανεκτικότητας και της ειρήνης. Με αυτό το σκοπό κατά νου ήταν που οι Poveda και τα μέλη της ομάδας τους πέρασαν 10 ημέρες εκπαιδεύοντας 53 εκπαιδευτές υπεύθυνους για τη μετάδοση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε 12.000 στρατιωτικό προσωπικό και τις οικογένειές τους σε όλη την περιοχή του Πουτουμάγιο.
Ο Κολομβιανός Στρατός συνεργάζεται με το Ίδρυμα από το 2009, όταν ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός δημιουργήθηκε με τη Sandra ως πρόεδρο και τον Felipe ως γενικό διευθυντή (ο Felipe είναι αυτή τη στιγμή πρόεδρος του Ιδρύματος). Τον Μάιο του ίδιου έτους, ο τότε Υπουργός Άμυνας Juan Manuel Santos, που επί του παρόντος είναι πρόεδρος της Κολομβίας, εγκαινίασε τη Σχολή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου του Εθνικού Στρατού της Κολομβίας στην Μπογκοτά, στον απόηχο ενός σκανδάλου το 2008, όταν αδίστακτοι στρατιώτες εκτέλεσαν περίπου 900 πολίτες σε μια προσπάθεια να διεκδικήσουν επιδοτήσεις.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Πουτουμάγιο πέρυσι, τα αδέρφια Poveda και οι συνάδελφοί τους παρουσίασαν στους νέους εκπαιδευτές το βιβλιαράκι που βρίσκεται στον πυρήνα του προγράμματος της YHRI. Τα βιβλιαράκια με τίτλο «Τι Είναι τα Ανθρώπινα Δικαιώματα;» περιγράφουν τις 30 αρχές που καθιερώθηκαν το 1948 στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι παντού δικαιούνται εξίσου τα δικαιώματά τους ενώπιον της δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης και της απασχόλησης.
Εν τω μεταξύ, βαθιά μέσα στα τροπικά δάση του Αμαζονίου στο Πουτουμάγιο ο Ταξίαρχος Sepúlveda ήταν απασχολημένος με την προσθήκη ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία του Ιδρύματος: έδωσε την εντολή στο τάγμα του να σχηματίσει μια «πορεία διδασκαλίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»: μια σειρά από περίπτερα μέσα στο δάσος, όπου οι στρατιώτες παρακολούθησαν το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Η Ιστορία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο περιγράφει τις 30 αρχές της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Τα περίπτερα παρουσίασαν επίσης τις ανακοινώσεις κοινής ωφέλειας, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση των στρατιωτών στις 30 αρχές.
Για να ζωντανέψουν την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι στρατιώτες υποδύθηκαν για τους συνομήλικούς τους καθένα από τα δικαιώματα που ήταν πιο σχετικό στην αλληλεπίδρασή τους με τους τοπικούς πληθυσμούς. Οπλισμένοι με πραγματικά όπλα και ψεύτικο αίμα, οι στρατιώτες έπαιξαν σενάρια που έδειχναν τους ανήθικους και τους ηθικούς τρόπους χειρισμού εμπόρων ναρκωτικών. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, περισσότεροι από 1.600 στρατιώτες του Ταξιάρχου Sepúlveda έχουν λάβει αυτή τη διαδραστική εκπαίδευση, που είναι μέρος του ημερήσιου προγράμματος του τάγματος.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2015, πάνω από 47.000 μέλη του προσωπικού του Εθνικού Στρατού της Κολομβίας είχαν συμμετάσχει σε διαλέξεις που παραδόθηκαν από εθελοντές του Ιδρύματος και εκπαιδευτές του στρατού. Συνολικά, 300.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας, η πλειοψηφία ενεργών μελών του προσωπικού στην πρώτη γραμμή, έχουν εκπαιδευτεί σε ανθρωπιστικά ζητήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ο Αντισυνταγματάρχης Anstrongh Polania, αρχηγός του Τμήματος Επιχειρησιακού Δικαίου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Κολομβίας, παρείχε στο Ίδρυμα.
Το συνολικό αποτέλεσμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα ήταν, αν μη τι άλλο, εκπληκτικό. Σε μια επιστολή του προς το Ίδρυμα, ο διευθυντής της σχολής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κολομβιανού Στρατού στην Μπογκοτά ανέφερε ότι οι καμπάνιες του Ιδρύματος είχαν συνεισφέρει στην κατά 96% μείωση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός των ενόπλων δυνάμεων. Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Υπουργός Άμυνας απένεμε στο Ίδρυμα το μετάλλιο του [Στρατηγού] José Hilario López Valdés, ως αναγνώριση των προσπαθειών του Ιδρύματος στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το ξακουστό βραβείο πήρε το όνομά του από τον 9ο πρόεδρο της Κολομβίας, που κατάργησε τη δουλεία και υπερασπίστηκε την ελευθερία του τύπου στα μέσα του 19ου αιώνα.
Το Ίδρυμα, που ενθαρρύνθηκε από τα επιτεύγματά του στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ξεκίνησε μια παρόμοια εκπαιδευτική άσκηση στο γειτονικό Εκουαδόρ τον Απρίλιο του 2016. Οι Δυνάμεις Ασφαλείας στο Εκουαδόρ, το οποίο συνορεύει με το Πουτουμάγιο της Κολομβίας, επικρίθηκαν για τη χρήση βίας κατά των ειρηνικών διαδηλωτών το 2015. Το Ίδρυμα, επίσης, ξεκίνησε μια online εφαρμογή φέτος που επιτρέπει στον καθένα να κάνει ένα μάθημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να λάβει ένα πιστοποιητικό ολοκλήρωσής του. Μέλη από το προσωπικό της Στρατιωτικής Αστυνομίας ήταν ανάμεσα στους πρώτους ανθρώπους που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή.
Βλέποντας τις πολυάριθμες προκλήσεις παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, η Sandra και ο Felipe Poveda θυμούνται τις εμπειρίες τους στο Πουτουμάγιο, που σημαίνει «ορμητικό ποτάμι» στη γλώσσα των ιθαγενών, και το μέρος όπου το Ίδρυμα άρχισε τις αρχικές του δραστηριότητες.
«Δημιουργούμε μια κουλτούρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Πουτουμάγιο, ένα έδαφος πολέμου και εγκληματικότητας» σημείωσε ο Felipe Poveda τον περασμένο Μάιο. «Αν μπορούμε να διδάξουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα εδώ, τότε μπορούμε να τα διδάξουμε οπουδήποτε».